وظایف اصلی حسابدار داخلی چیست؟
حسابرسی داخلی به یک ابزار اساسی برای موفقیت و رشد سازمان ها تبدیل شده است که نقش مهمی در کنترل داخلی شرکت ها دارد. البته حسابرسان باید خود را با تغییرات سریع تطبیق دهند و از ابزارها و روش های نوین برای مقابله با تهدیدات سایبری و اطمینان از امنیت اطلاعات سازمان استفاده کنند.

حسابدار تمامی پرداختی ها و دریافتی ها را به طور شفاف ارائه می دهد و منابع داخلی و خارجی سازمان ها را مشخص می کند. در مجموع باید گفت که بدون این فرایند تشخیص دادن نواقص و انحرافات اقتصادی غیرممکن خواهد بود؛ بنابراین تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا با وظایف و اهداف حسابرسی داخلی آشنا شوید.
اهداف حسابرسی داخلی چیست؟
یکی ازعملیات کلیدی در پیشگیری از سواستفاده مالی حسابرسی داخلی است که مهر تایید بر فعالیت ها و تراکنش های مالی را می زند. با انجام یک حسابرسی منظم سازمان ها می توانند اعتماد ذینفعان را افزایش دهند و به اهداف بلندمدت خود دست یابند. در مجموع اهداف حسابرسی داخلی بسیار متنوع است که مهم ترین آن ها را در زیر آورده ایم:
- کشف تقلب و خطا: حسابرسی به عنوان یک ابزار مهم در شرکت ها برای کشف خطاهای احتمالی و تقلب استفاده می شود. با بررسی دقیق اسناد و مدارک می توانند به موقع مشکلات را شناسایی و از بروز خسارات بیشتر جلوگیری کنند.
- اطمینان از صحت و دقت اطلاعات مالی: یکی از مهم ترین اهداف حسابرسی داخلی اطمینان داشتن از صحت اطلاعات ارائه شده در صورت های مالی است که باید تصویری واقعی و عادلانه از وضعیت مالی سازمان باشد.
- کنترل مناسب: از دیگر اهداف حسابرسی حفظ کنترل دقیق بر همه فعالیت های شرکت است که به ایجاد سوابق مالی معتبر و عملیات شرکت کارآمد کمک می کند.
- ارتقا شفافیت و اعتماد به نفس در مدیریت: حسابرسی داخلی با گزارش های شفاف از وضعیت مالی و عملیاتی سازمان به افزایش اعتماد سرمایه گذاران کمک می کند. در نتیجه شرکت روابط بهتری با ذینفعان خود برقرار می کند و باعث اعتبار بیشتر آن می شود.
وظایف حسابرس داخلی
حسابرس داخلی چه وظایفی دارد؟
در تمامی شرکت ها اقدامات فعالیت ها و مسئولیت هایی برای بهبود کارایی و اثربخشی آن ها در زمینه امور مالی انجام می شود که از وظایف حسابرسی داخلی به شمار می آید. در واقع فرایندهایی که اجرا می کند راه کارهایی برای حل مشکلات یا بهبود اوضاع مالی سازمان است. البته که این وظایف بسیار گسترده خواهد بود ولی با انجام حسابرسی داخلی به بهترین شکل سازمان به اهداف خود دست می یابد و در دنیای رقابتی امروزی موفق تر می شود. در این قسمت به بررسی مهم ترین وظایف آن می پردازیم و اهمیت آن ها را در موفقیت سازمان بررسی می کنیم.
1. جمع آوری اطلاعات مالی
حسابرسان باید به کلیه شعب و وابسته های شرکت مراجعه کرده و اسناد و مدارک مالی آن ها را بررسی و جمع آوری کند. همچنین به ارزیابی کلی صورت های مالی شامل ترازنامه صورت سود و زیان صورت وجوه نقد و سایر یادداشت ها بپردازد. با مدیران و مرتبطان مالی جلساتی را برگزار کند و درخصوص ابهامات ایجاد شده در مورد مدارک مشاوره هایی را انجام دهد.
2. ارزیابی ریسک ها و کنترل های داخلی
یکی از مهم ترین وظایف حسابرسی داخلی شناسایی و ارزیابی ریسک های موجود در عملکرد سازمان است که حسابرسان با تحلیل و بررسی روش ها نقاط ضعف و قوت را شناسایی می کنند. همچنین کنترل داخلی شرکت را بر عهده دارند و به مدیران این اطمینان را می دهند که فرایندها و فعالیت ها به درستی انجام شده و با استانداردهای شرکت سازگاری دارند. ضمن این که سازمان ها می توانند با کمک حسابرسان برای مقابله با ریسک ها برنامه ریزی کنند و راه هایی را در برابر خطاها تقلب و اتلاف منابع ارائه دهند.
3. ارائه گزارش ها به مدیران
حسابرسان داخلی پس از تمام شدن بررسی ها و تحلیل های خود باید به مدیران و هیئت مدیره درباره نتایج ارزیابی ها پیشنهادها و نقاط قوت و ضعف کنترل داخلی گزارشی دقیق و جامع بدهند. ازطریق گزارش حسابرسی داخلی مدیران می توانند بنابر داده های معتبر تحلیل های دقیق بهترین تصمیم را در شرکت بگیرند. درضمن حسابرسان با مشاوره های دقیق تخصصی به مدیران آن ها را در راستای دستیابی به اهداف سازمانی و بهبود عملکرد راهنمایی می کنند.
4. اطمینان از انطباق با قوانین و مقررات
حسابرسی داخلی نقش مهمی در انطباق با قوانین و مقررات مختلف دارد. حسابرس برای جلوگیری از مشکلات مالی و حقوقی ناشی از عدم رعایت مقررات به بررسی عملکرد سازمان در راستای قوانین مالی داخلی و خارجی می پردازد. اطمینان حاصل می کند که سازمان در مسیر صحیح حرکت می کند و گزارش های مالی مطابق با قوانین و مقررات سازمان است.
5. محافظت از دارایی ها
یکی دیگر از وظایف حیاتی حسابرسان حفاظت از دارایی های شرکت است تا از سوء استفاده اختلاس یا سرقت جلوگیری شود. آن ها با بررسی عملکرد و بودجه شرکت و ارائه گزارش های ادواری به مدیریت کمک می کنند تا اقدامات لازم را برای حفاظت از دارایی ها اتخاذ کنند.
انواع حسابرسی داخلی
انواع حسابرسی داخلی
هر یک از انواع حسابرسی داخلی به جنبه خاصی از فعالیت های سازمان می پردازد و باعث می شود که سازمان ها بهینه تر عمل کنند و کاهش ریسک را نیز به همراه دارد. در واقع انواع مختلف حسابرسی یک تصویر کامل از وضعیت سازمان را ارائه می دهد و شرکت را به سمت اهداف استراتژیک خود سوق می دهد. در این بخش به بررسی انواع اصلی حسابرسی داخلی می پردازیم.
حسابرسی مالی
حسابرسی مالی یکی از رایج ترین و متداول ترین نوع حسابرسی محسوب می شود که بر سیستم های حسابداری و وضعیت مالی یک سازمان متمرکز است. حسابداران اطلاعاتی از هزینه ها درآمد سرمایه گذاری و دارایی ها را جمع آوری می کنند که باید مطابق با استانداردهای حسابداری باشد. این مدارک برای آینده مالی شرکت تاثیرگذار خواهد بود و باعث می شود مدیران اصولی تر تصمیم گیری کنند.
حسابرسی عملیاتی
حسابرسی عملیاتی نوع دیگری از حسابرسی داخلی به شمار می آید که به ارزیابی کارایی و اثربخشی عملیات سازمان می پردازد. این نوع حسابداری به دنبال یافتن راه هایی برای کاهش هزینه ها افزایش درآمد و بهبود بهره وری است. در واقع حسابرسان سیستم ها روش های کاری و فرایندها را بررسی می کنند تا اطمینان حاصل شود که منابع شرکت به بهترین نحو استفاده می شود.
حسابرسی انطباقی
هدف اصلی حسابداری انطباقی کاهش ریسک های قانونی و جلوگیری از جریمه ها و مشکلات حقوقی خواهد بود که حسابرسان به بررسی مجوزها قراردادها گزارش ها و سایر الزامات قانونی می پردازند.
حسابرسی سیستم های اطلاعاتی
در این نوع از حسابداری داخلی به شناسایی نقاط ضعف در سیستم های فناوری بررسی امنیت اطلاعات و حفاظت از داده ها می پردازند. همچنین حسابرسان کاهش خطرات سایبری اطمینان از یکپارچگی و محرمانگی داده ها و افزایش کارایی سیستم ها را انجام می دهند.
حسابرسی یکپارچه
در حسابداری یکپارچه جنبه های حسابرسی مالی عملیاتی و فناوری اطلاعات ترکیب می شوند تا نمای کلی از عملکردهای سازمان ارائه دهند. در واقع روی ریسک ها و کنترل های سیستم تمرکز دارد و رویکردی جامع گزارش می دهد. همچنین اثربخشی هماهنگی بین سیستم های اطلاعاتی و فعالیت های تجاری را برای حمایت از اهداف تعریف شده ارزیابی می کند.
📌آیا میدانستید جهت بهبود فرایند حسابداری و مالی خود میتوانید از خدمات اعزام نیروی حسابدار در محل توسط شرکت حسابداری دهناد بهره مند شوید؟
وظایف حسابرس داخلی عموماً شامل موارد زیر می شود:
- ارزیابی کنترل های داخلی
- کنترل و نظارت بر قراردادها در سازمان
- نظارت و کنترل بر فعالیت های حسابداری
- کنترل و ارزیابی صورت های مالی سازمان ها
- تجزیه و تحلیل صورت های مالی
- شناسایی ریسک ها
- پیشگیری از تقلب
- بهبود فرآیندها
- کنترل و نظارت بر صحت اطلاعات مالی دریافتی در بخش های مختلف سازمان
- کنترل صحت و اجرای اسناد مالی
- رعایت استانداردها
سخن پایانی
با رشد اقتصادی و گسترش فعالیت های خدماتی و تجاری مدیران برای تصمیم گیری به گزارش های شفاف مالی نیاز دارند. حسابرسی داخلی یک فرایند بی طرف برای افزایش بهره وری سازمان است که به حفظ دارایی ها نیز کمک می کند و در کنار وظایف عملیاتی جایگاه مشاوره ای و همراهی نیز در سازمان دارد.
شما نیز برای دریافت مشاوره و اطلاعات بیشتر درباره این حسابرسی می توانید به سراغ مجموعه دهناد بروید. پرسنل این مجموعه از تجربه و مهارت بسیار بالایی برخوردار هستند و به شما کمک می کنند تا گزارش بسیار عالی در اختیار مدیریت شرکت قرار دهید.
منبع: https://dehnaad.com/internal-accounting/
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "وظایف اصلی حسابدار داخلی چیست؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "وظایف اصلی حسابدار داخلی چیست؟"، کلیک کنید.