به گزارش تینو مدرن «لورا هولگیت» نماینده آمریکا در سازمان های بین المللی در وین، در جلسه روز سه شنبه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، بیانیه ای را درباره «راستی آزمایی و نظارت در ایران در پرتو قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد» قرایت کرد.
به نقل از تینو مدرن نماینده آمریکا بدون اشاره به خروج یکجانبه واشنگتن از توافق هسته ای، مدعی شد «تصمیم سه سال پیش ایران برای توقف اجرای تعهدات هسته ای خود در برجام و متعاقب آن برداشتن تجهیزات نظارت و پایش مرتبط با برجام، تلاش های آژانس بین المللی انرژی اتمی را تضعیف می کند».
نمایندگی ایران در سازمان های بین المللی اعلام کرده «تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات خود تحت برجام کاملاً مطابق با حقوق ذاتی کشور طبق بندهای 26 و 36 توافق بوده و پاسخی به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، همراه با ناتوانی سه کشور اروپایی در پایبندی به تعهدات خود بود. این واقعیت آشکار به هیچ وجه نمی تواند مبنایی برای سه کشور اروپایی برای خودداری از اجرای تعهدات خود باشد».
هولگیت در ادامه مدعی شد «امتناع ایران از اجرای تعهدات خود تحت کد اصلاحی 3.1 و تصمیم آن برای توقف اجرای موقت پروتکل الحاقی، به شدت دسترسی به اطلاعات و مکان هایی که آژانس برای برای اجرای ماموریت راستی آزمایی به منظور اطمینان از عدم وجود فعالیت های اعلام نشده به آن ها نیاز دارد را محدود می کند.
این در حالی است که پذیرش اجرای کد اصلاحی 3.1 از جمله اقدامات منعکس شده در بند 13 از مقدمه برجام و همچنین بند 65 پیوست یک آن بود. به دنبال خروج آمریکا از برجام و عدم اجرای تعهدات اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی آلمان، انگلستان و فرانسه تحت این توافق، ایران در اعمال حقوق خود وفق بندهای 26 و 36 برجام، تصمیم گرفت صرفاً به تعهدات خود در چارچوب موافقت نامه پادمان جامع عمل کند. با این حال، ایران با حسن نیت و در سایه تفاهم به دست آمده با مدیرکل، قبلاً اطلاعات کلی در مورد برنامه ریزی موسسات جدید را ارایه و اعلام کرده است که اطلاعات پادمانی مربوطه در زمان مقرر در اختیار آژانس قرار خواهد گرفت.
نماینده آمریکا در این بیانیه به گزارش «رافایل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی که مدعی شده «این نهاد تداوم دانش خود درباره تولید و موجودی سانتریفیوژها و اجزای مرتبط با آن، در حالی که ذخایر اورانیوم غنی شده تا 60 درصد ایران در حال افزایش است را از دست داده است».
در این بیانیه همچنین ادعای تکراری مبنی بر اینکه «توجیه معتبر غیرنظامی برای ایران به منظور انباشت ذخایر اورانیوم غنی شده با درصد بالا وجود ندارد»، تکرار شده است. آمریکا مدعی شده این اقدامات در تضاد با رفتار سایر کشورهای غیرهسته ای است که عضو معاهده ان پی تی هستند.
هولگیت در ادامه بیانیه خود مدعی شده «در پرتو این چالش های ادامه دار، ضروری است که ایران اطلاعات و دسترسی مورد نیاز به منظور فعالیت های مرتبط با غنی سازی را در اختیار آژانس قرار دهد».
نماینده آمریکا به لغو انتصاب بازرسان آژانس در ایران هم اشاره کرد و گفت ایران به جای این اقدامات، تصمیم گرفت چندین بازرس باتجربه آژانس را لغو انتصاب کند.
ایران اما اعلام کرده حق حاکمیت خود برای اعتراض به لغو انتصاب بازرسان آژانس، نه تنها در زمان پیشنهاد انتصاب بلکه در هر زمان دیگری پس از انتصاب نیز را برای خود محفوظ می دارد. در حال حاضر تعداد کل 120 بازرس منصوب شده برای ایران در اختیار آژانس است. این به وضوح نشان می دهد که ایران تمایل دارد آژانس را قادر سازد تا وظایف خود را با بهره مندی از بازرسان مختلف با تجربه انجام دهد. اعمال این حق به هیچ وجه مستقیم یا غیرمستقیم بر توانایی آژانس برای انجام بازرسی های خود در ایران تاثیر نمی گذارد.
نماینده آمریکا همچنین مدعی شده آمریکا مانع از بازگشت ایران به تعهدات برجامی نیست و اظهارات درباره اینکه این کشور به همراه سه کشور اروپایی عضو برجام اراده سیاسی برای جمع بندی مذاکرات سال 2022 نداشته اند را رد کرده است.
دیپلمات آمریکایی در ادامه ادعاهای عجیب خود آورده که 2 بار در سال 2022 توافق هایی روی میز گذاشته شد اما ایران با «خواسته های غیرقابل قبول و فراتر از برجام» به آن ها پاسخ داد.
بیانیه پرُ از اتهام اتحادیه اروپا درباره فعالیت های هسته ای ایران
نمایندگی اتحادیه اروپا در سازمان های بین المللی در وین، در جلسه امروز شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در بیانیه ای درباره راستی آزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران ذیل قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل گفت: اطمینان یافتن از این که ایران به یک سلاح هسته ای دست پیدا نکند، یک اولویت امنیتی مهم برای اتحادیه اروپا است .
این در حالی است که مقامات ایران تاکید کرده اند تولید و به کارگیری تسلیحات اتمی جایی در برنامه دفاعی ایران ندارد و ماهیت برنامه هسته ای ایران، صرفا، صلح آمیز است.
در ادامه این بیانیه آمده است: اتحادیه اروپا نسبت به راهکاری دیپلماتیک برای مسیله هسته ای ایران متعهد است. ما از تمامی کشورها می خواهیم که از اجرای قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل حمایت کنند.
نمایندگی اتحادیه اروپا با نادیده گرفتن بدعهدی های شرکای توافق هسته ای در پایبندی به مفاد آن و حق مشروع ایران برای اقدامات جبرانی در صورت عدم پایبندی طرف مقابل، گفت: مایه تاسف ما است که ایران تصمیمات لازم برای بازگشت به تعهدات برجامی را اتخاذ نکرده است. خطر بروز بحران اشاعه تسلیحات اتمی در منطقه در نتیجه رویه هسته ای ایران رو به افزایش است.
این بیانیه می افزاید: اتحادیه اروپا عمیقا، نگران گسترش هشداردهنده برنامه هسته ای ایران است. ایران تا حد زیادی در حال فاصله گرفتن از تعهدات برجامی بوده و به طرز بازگشت ناپذیری در حال کسب دانش در این زمینه است. اتحادیه اروپا با نگرانی ویژه ای به تداوم انباشت اورانیوم غنی شده و توسعه زیرساخت های غنی سازی اوارنیوم از سوی ایران است. در گزارش مدیرکل آژانس به طور مستند به بالا رفتن ذخایر اتمی، از جمله بالا رفتن شدید مواد هسته ای غنی شده با خلوص 60 درصد است. این اقدامات دربردارنده خطرات بسیار قابل توجهی در زمینه اشاعه تسلیحات اتمی بوده و نگرانی های شگرفت درباره مقاصد ایران را افزیش می دهد، چرا که هیچ توجیه موثق غیرنظامی ندارند.
ابراز نگرانی هیات اتحادیه اروپا در حالی مطرح می شود که جمهوری اسلامی ایران پس از خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال 2018 به تدریج اجرای تعهدات هسته ای خود را ذیل این توافق کاهش داد. برجام محدودیت هایی را برای فعالیت های هسته ای ایران در ازای رفع تحریم های ایجاد کرده بود. تلاش ها برای احیای این توافق نیز که با خروج یک جانبه ایالات متحده ضعیف شد، تاکنون به نتیجه نرسیده است.
«محمد اسلامی» رییس سازمان انرژی اتمی امروز (سه شنبه) در این باره گفت: اگر طرفین به تعهدات خود برنگشتند و عمل نکردند ما هم کاهش تعهدات را داریم، اکنون در فاز کاهش تعهدات هستیم و ملاک برای ما قانون اقدام راهبردی مجلس برای رفع تحریم ها است.
اسلامی بیان کرد: در چارچوب قانون ملی کار می کنیم در چارچوب پادمان و ان پی تی نیز هستیم، اگر گزارش آن مغایرتی می دهد به دلیل این است که آن ها در برجام به تعهدات عمل نکردند که لازم است به تعهدات خود برگردند ما هم تعهدات خود را انجام می دهیم، اگر قطعنامه دهند یا فشار سیاسی بیاورند قطعا عکس العمل نشان می دهیم.
در این بیانیه با اشاره به اقدامات جبرانی ایران در قبال یک قطعنامه تنبیهی غرب در نشست های پیشین شورای حکام که شامل خاموش کردن برخی دوربین های نظارتی آژانس در تاسیسات اتمی خود بود، آمده است: آژانس بیش از سه سال است که نتوانسته است چندین فعالیت راستی آزمایی و نظارتی مهم مرتبط با برجام را انجام بدهد. تصمیم بعدی ایران برای خاموش کردن تمامی تجهیزات نظارتی آژانس در ارتباط با برجام شرایط را بدتر کرده است. آژانس تداوم اشراف خود بر تولید و موجودی سانتریفیوژها، روتورها و بیلوزها، آب سنگین و کنسانتره اورانیوم را از دست داده است.
هیات اتحادیه اروپا گفت: ما، قویا، از ایران می خواهیم رویه نگران کننده هسته ای خود را تغییر داده و بدون تاخیر با تعهدات خود در زمینه منع اشاعه تسلیحات هسته ای بازگردد. اتحادیه اروپا از ایران انتظار دارد که روند نصب تجهیزات راستی آزمایی و نظارت را تکمیل کند و به آژانس دسترسی نامحدودی به اطلاعات آن ها بدهد. ما همچنین از ایران می خواهیم به اجرای پروتکل الحاقی بازگردد، آن را تصویب کند و اجرای تمامی مقررات نظارتی و راستی آزمایی مرتبط با برجام را ازسر بگیرد.
اتحادیه اروپا همچنین در شورای حکام از ایران خواست که بیانیه مشترک مارس 2023 خود با آژانس را اجرا کند.
311311
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آمریکا و اروپا در نشست شورای حکام چه اتهاماتی به ایران وارد کردند؟" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آمریکا و اروپا در نشست شورای حکام چه اتهاماتی به ایران وارد کردند؟"، کلیک کنید.